Divorțul și acțiunile privind copii – ce taxe trebuie să plătesc

Bine te-am regăsit!

Te gândești să divorțezi, dar nu știi ce cale să alegi? Să  intentezi o cerere de divorț la instanță? Să mergi la un notar? Poate ai auzit că la notar e mai ieftin, sau prin instanță, dar nu știi sigur? Sau că prin notar e mai rapid?

Părerea mea e că prin notar e mai rapid și mai elegant, dacă există înțelegere asupra tuturor aspectelor privind desfacerea căsătoriei, copii, și partajul, dacă e cazul. Dar, dacă nu există acordul părților cu privință la toate aspectele, trebuie să intentați acțiune de divorț la instanța de judecată.

Dacă există o dorință comună de a divorța, la notar este obligatoriu să achiți o taxă de minim câteva sute de lei (minim 500 lei), la instanță e obligatoriu să achiți o taxă de timbru de 200 lei (dacă nu e vorba și de partaj).

Ce e cu taxa pentru instanță? Pentru orice acțiune începută în instanță, reclamantul trebuie să achite o taxă judiciară de timbru, prescurtat denumită taxa de timbru. Cuantumul ei e stabilit de lege, mai precis de Ordonanța de Urgență nr. 80/2013.

Cererile evaluabile în bani se taxează la valoare, cu sume destul de piperate. Pentru a scăpa de acestea vă recomand să citiți materialul meu Gata cu taxele judiciare de timbru și onorariile avocațiale pentru proces disponibil aici.

Cererile neevaluabile în bani se taxează cu sumă fixă. Cererile de divorț fac parte din această categorie.

Taxa de timbru pentru cererile de divorț

Cererile de divorț se taxează, dacă nu includ și partaj, astfel:

  • cererea de divorț prin acordul părților-200 lei;
  • cererea de divorț din culpă sau datorită separării în fapt ce a durat minim doi ani– 100 lei;
  • cererea de divorț datorită stării de sănătate a unuia dintre soți- 50 lei.

Nu se achită taxe suplimentare pentru cereri accesorii obligatorii, dar se va taxa cererea privind acordarea despăgubirilor sau pentru stabilirea prestației compensatorii cu 50 lei.

Cereri accesorii cererii de divorț

Suma plătită inițial ca taxă de timbru pentru divorț va cuprinde și cererile accesorii:

  • desfacerea căsătoriei,
  • stabilirea locuinței copilului,
  • exercitarea autorității părintești (așa-numita custodie asupra copilului,
  • stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare a copiilor,
  • dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinții de a avea legături personale cu copilul,
  • locuința familiei.

Dacă cererile menționate mai sus nu sunt accesorii unei cereri de divorț, adică se cer pe cale directă, fără legătură cu un divorț în curs, ele se vor taxa cu 20 lei fiecare cerere.

Taxele de mai sus sunt cele pentru instanță, pentru divorțuri fără cerere de partaj. La acestea se vor adăuga onorariul agreat cu avocatul tău, onorariu pe care îl stabiliți de comun acord, și orice alte cheltuieli accesorii. Onorariul meu informativ pentru o cerere de divorț îl găsești aici.

Dacă ai orice întrebare pentru mine, sau dacă te-ai decis să divorțezi ori ai nevoie de avocat pentru orice altă problemă juridică, poți să îmi lași un comentariu mai jos sau să folosești formularul de contact din dreapta paginii.

Dacă ai găsit acest articol util, nu uita să îi dai share pe Facebook sau să îl trimiți unui prieten, exact așa cum l-ai găsit tu, menționând sursa.

Îți doresc o zi luminoasă și productivă!

Dana Fatol

Avocat titular Cabinet de Avocat Dana Fatol

avocatul tău din Bacău, România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.